ICARO birding experience 
Marroc - Abril 2020
1340

Marroc és un dels llocs més valorats dins el món ornitològic que ofereix una bona quantitat d'ocells nous malgrat tenir en compte la proximitat del país. Per aquest motiu i aprofitant els dies festius de Setmana Santa, durem a terme aquest tour complert de nou dies no només per les espectaculars zones desèrtiques de l'interior marroquí sinó que també per les zones costaneres de l'atlàntic on gaudirem del txagra capnegra dins el Parc Nacional del Souss-Massa o de les darreres colònies reproductores de l'ibis ermità als tallats costaners de Tamri. Però també tindrem temps de visitar altres ambients com algunes zones d'altitud de l'Atlas marroquí on podrem observar altres noves espècies com el picot verd africà, el pinsà rosat sanguini, l'alosa banyuda i el còlit gris de Seebohm o les preuades zones forestals d'arganeria (Argania spinosa) o dels boscos de cedres on habiten el macacos de barbaria . Gaudirem dels seus fascinants paisatges passant per les gegants dunes d'Erg Chebbi fins les gorgues del Dades o totes les varietats d'un mateix desert de Tagdilt Track que acullen la major varietat de còlits i alàudids. Anima't a venir amb nosaltres a descobrir la diversitat ornitològica del Marroc !

Quin serà l'itinerari?

 

L'arribada dels nostres vols serà a l'aeroport internacional de Mohammed V de Casablanca el dia 4 d'abril on tindrem preparat el nostre vehicle de nou places per desplaçar-nos cap a Marrakech, amb arribada a l'hotel prevista aproximadament en 2h 15 min. més tard. Un cop deixem els nostres equipatges marxarem passejant cap a la plaça Yamaa el Fna on podrem sopar mentre visitem tots els seus racons. 

 

1er día (5 d'abril)

Després de descansar i esmorzar en el nostre allotjament a Marrakech, iniciarem el nostre tour direcció les pistes d'esquí d'Oukaimeden arribant a una altitud de 2.620 metres, tot just al peu del Toubkal, el punt més alt marroquí. Pels voltants dels seus immillorables prats alpins passarem el matí buscant prioritàriament el pinsà rosat sanguini, l'alosa banyuda i el picot verd nord-africà entre d'altres espècies. Dinarem el nostre primer tajin en els restaurants de la zona i a primera hora de tarda iniciarem el camí de baixada fent algunes parades durant el recorregut per a observar les nostres primeres mallerengues africanes, sits de vila o bulbuls barbats. Un cop de nou al nostre allotjament a Marrakech, soparem i descansarem per preparar-nos a l'endemà per al nostre segon dia de tour.

 

2o dia (6 d'abril)

El nostre objectiu durant el segon matí serà, primerament, creuar els atles marroquins per la vessant atlàntica direcció Agadir. Visitarem els deserts del nord de Tamri, on buscarem els ibis ermità a les seves zones d'alimentació però també intentarem trobar els nostres primers falcons berbers o les cotxes diademades. Dedicarem la resta de la tarda per prospectar amb calma la part final de la desembocadura del riu Massa dins el Parc Nacional del Souss-Massa, on de pas mirarem de trobar el txagra capnegra, l'oreneta de ribera africana i la perdiu d'àfrica entre d'altres. Ens allotjarem en un hotel d'Agadir.

 

3er dia (7 d'abril)

Durant el matí visitarem els voltants del Sous-Massa i en funció de si ens falta alguna de les seves espècies, anirem a un lloc o un altre o millorant les nostres observacions de bosqueta pàl.lida occidental entre d'altres. La resta del dia l'aprofitarem per fer camí direcció a Ouerzazate on ens allotjarem per passar la nit, però de pas farem alguna aturada pels boscos d'argan a la província de Tarudant on podrem observar l'aligot rogenc o el falcó llaner entre d'altres. 

 

4rt dia (8 d'abril)

Tot just sortint de Ouerzazate farem diferents aturades pels voltants de l'embassament de Al Mansour on sovint s'observa la cuereta blanca del Marroc, subespècie subpersonata o també la subespècie mauritanica de la garsa entre altres ocells. A darrera hora del matí iniciarem la pujada a les espectaculars gorgues del Dades on disfrutarem dels seus paisatges i formacions rocoses però també d'algunes espècies que no haurem vist fins ara com la tallareta del desert o la terrerola del desert. Ens allotjarem a pocs quilòmetres abans d'arribar al poble de Boumalne Dades.

 

5è dia (9 d'abril)

Una més relaxats dedicarem tot el dia a prospectar els diferents desert dels voltants de Boumalne Dades. Els deserts de Tagdilt Track són, sense cap mena de dubte, un dels millors llocs on poder observar a curta distància la majoria d'alàudids i còlits de tot el Marroc. Allà ens trobarem amb espècies com la terrerola del desert, terrerola cuabarrada, terrerola vulgar, calàndria de clotbey, alosa banyuda de temminck, alosa puput, corredor, còlit del magrib, còlit tuareg, còlit del desert, còlit de carpó roig, pinsà trompeter o amb una mica de sort amb la ganga coronada. Contemplarem a darrera hora de la tarda la posta de sol que origina uns increïbles tons rogencs a l'adobat poble de Boumalne Dades tot just abans d'allotjar-nos de nou al nostre hotel a les afores del mateix poble.

 

6è i 7è dia (10 i 11 d'abril)

Després del nostre esmorzar ja farem camí direcció Merzouga aturant-nos prèviament a uns quants punts estratègics on podrem observar ocells com el trist del desert, abellerol persa o la garsa bruna rogenca entre d'altres. Pels voltants de Rissani i Merzouga buscarem durant els nostres dos dies i ajudats per un guia local, les diferents espècies com duc del desert, enganyapastors egipci, mussol comú, ganga pigallada, ganga coronada, tallareta pàl.lida africana, garsa bruna rogenca, corb del desert o l'emblemàtic pardal del desert. Tindrem temps també de visitar la llacuna de Merzouga, on s'agrupen grans estols de flamencs i altres ocells aquàtics com l'ànec canyella enmig del desert. Ens allotjarem les dues nits al peu de les famoses dunes d'Erg Chebbi on, fins i tot, podrem observar-les durant la nit mentre disfrutem de la piscina del nostre hotel. 

 

8è dia (12 d'abril)

Marxarem ben d'hora dels deserts per fer camí cap a les altes muntanyes de l'Atlas marroquí. Abans però ens aturarem en diferents punts on gaudirem de les seves praderies i llacunes alpines on les fotges banyudes estaran niant o on podrem observar agrupacions d'ànec canyella o alguns exemplars de còlit gris de Seebohm  i alosa banyuda entre d'altres. A darrera hora del matí i tot just abans de la població d'Azrou, ens endinsarem en el bosc de cedres per tenir millors observacions de picot verd nord-africà però també per fotografiar els macacos de barbaria (Macaca sylvanus). Ens allotjarem al poble veí de Ifrane.

 

9è dia (13 d'abril)

Ens llevarem ben d'hora per aprofitar el nostre darrer dia de tour. En primer lloc prospectarem unes petites llacunes del mateix poble d'Ifrane i posteriorment visitarem els famosos boscos de roures de la mateixa població tot just abans de marxar direcció a l'aeroport de Mohammed V Internacional de Casablanca per agafar els nostres vols de retorn i on tindrà lloc la finalització del nostre tour al Marroc.

 

Quins ocells podrem observar?

 

Només els més rellevants:

 

Anec canyella Tadorna ferruginea, Xarxet marbrenc Marmaronetta angustirostris, Perdiu d'Àfrica Alectoris barbara, Cabussó coll-negre Podiceps nigricollis, Corb marí gros Phalacrocorax carbo maroccanus, Martinet ros Ardeola ralloides, Cigonya blanca Ciconia ciconia, Ibis ermità Geronticus eremita, Bec-planer Platalea leucorodia, Flamenc Phoenicopterus roseus, Aguila marcenca Circaetus gallicus, Aguila calçada Aquila pennata, Aguila cuabarrada Aquila fasciata, Milà negre Milvus migrans, Arpella vulgar Circus aeruginosus, Esparver cendrós Circus pygargus, Aligot rogenc Buteo rufinus, Esparver vulgar Accipiter nisus, Xoriguer petit Falco naumanni, Falcó berber Falco pelegrinoides, Falcó llaner Falco biarmicus, Fotja banyuda Fulica cristata, Torlit Burhinus oedicnemus, Corredor Cursorius cursor, Ganga pigallada Pterocles senegallus, Ganga coronada Pterocles coronatus, Tórtora del Senegal Streptopelia senegalensis, Cucut Cuculus canorus, Duc del desert Bubo ascalaphus, Mussol comú Athene noctua, Enganyapastors egipci Caprimulgus aegyptiacus, Falciot cuablanc comú Apus affinis, Abellerol persa Merops persicus, Picot verd nord-africà Picus vaillantii, Terrerola vulgar Calandrella brachydactyla, Terrerola del desert Ammomanes deserti, Terrerola cuabarrada Ammomanes cinctura, Calàndria de Clotbey Ramphocoris clotbey, Alosa banyuda Eremophila alpestris, Alosa banyuda de Temminck Eremophila bilopha, Alosa puput Alaemon alaudipes, Oreneta de ribera africana Riparia paludicola, Oreneta cua-rogenca Cecropis daurica, Trobat Anthus campestris, Cuereta blanca Motacilla alba subpersonata, Merla blava Monticola solitarius, Còlit gris de Seebohm Oenanthe seebohmi, Còlit del magrib Oenanthe halophila, Còlit tuareg Oenanthe leucopyga, Còlit del desert Oenanthe deserti, Còlit de carpó roig Oenanthe moesta, Trist del desert Scotocerca inquieta, Tallarol trencamates Sylvia conspicillata, Tallareta pàl.lida africana Sylvia deserti, Tallareta del desert Sylvia deserticola, Bosqueta pàl.lida Iduna pallida reiseri, Bosqueta pàl.lida oriental Iduna opaca, Mosquiter pàl.lid Phylloscopus bonelli, Mallerenga africana Cyanistes teneriffae ultramarinus, Txagra capnegra Tchagra senegalus, Bulbul barbat Pycnonotus barbatus, Garsa bruna rogenca Turdoides fulva, Garsa Pica pica mauritanica, Corb del desert Corvus ruficollis, Pardal de passa Passer hispaniolensis, Pardal del desert Passer simplex, Pinsà comú Fringilla coelebs africana, Durbec Coccothraustes coccothraustes, Pinsà trompeter Bucanetes githagineus, Pinsà rosat sanguini Rhodopechys sanguineus, Sit de vila Emberiza sahari

 

Què inclou?

 

Allotjament de les 9  nits (habit. doble)

Habitació ind. amb suplement de 80 euros*

Tots els esmorzars i només els sopars a Merzouga 

Transport vehicle 9 places tots els dies

Guia ornitològic ICARO (Ferran López)

Telescopi terrestre 20x60

Checklist del Marroc

Assegurança personal de viatge

Report del tour un cop finalitzat

Què no inclou?

 

Dinars i sopars (excepte les dues nits a Merzouga on també inclourem el sopar)

Vols anada i tornada fins a Casablanca

Despeses personals i trucades

Assegurança de cancel.lació del tour

Tot allò no especificat espressament a l'apartat "Què inclou?"

 

Allotjament

Totes les nits seran en hotels prèviament reservats, amb habitació doble amb llits dos llits individuals. Només disposem d'una habitació individual amb un cost addicional de 80 euros que podrà ser reservada per el primer client que la reclami. En la majoria d'allotjaments disposarem de totes les comoditats habituals com wifi, bany, TV, etc... i en alguns casos també amb piscina.  Tots els sopars els farem en els mateixos allotjaments o en restaurants propers.

 

Equipatge i material necessari

Serà necessari minimitzar una mica l'equipatge per persona per tal d'evitar problemes d'espai i altres incomoditats, limitant-nos a una maleta (si és possible no massa grossa) i a una motxilla on dur el material òptic i càmeres, per persona. Es molt recomanable portar binocles que ens permetrà observar amb detall els ocells i si és possible, una càmera per fotografiar paisatge i altres animals. Nosaltres durem telescopi. Les temperatures en aquesta època seran força suaus però a primera i darrera hora podran refrescar una mica a totes les zones de desert. Només durant el primer dia de tour però, quan visitem les pistes d'esquí d'Oukaimeden, necessitarem anar ben abrigats, ja que possiblement ens trobarem neu en aquesta zona. Important dur calçat adient per a zones pedregoses.

 

Moneda i canvi

La moneda del Marroc és el Dirham marroquí (MAD) i actualment el canvi a l'Euro és de 1 euro = 10,8 MAD. Podrem fer el canvi al mateix aeroport de Casablanca, tant duent moneda en metàl.lic o a través dels caixers automàtics amb les nostres targetes de crèdit.

 

Documentació

Es imprescindible portar el passaport en vigor amb caducitat posterior a la tornada del viatge. No és necessari fer cap mena de Visat previ.

 

Reserves, cancel.lacions i devolucions

Per reserva una plaça caldrà primerament fer la pre-inscripció a la web omplint el formulari seguint els passos indicats o enviar un mail a info@birdingicaro.com facilitant el nom/cognoms/número de passaport per l'assegurança i realitzar un primer pagament de 600 €.  Un cop fet aquest primer pagament i no abans, quedarà totalment reservada la plaça,  El segon pagament de 740 € caldrà fer-lo efectiu abans del dia 1 de març. 


En el cas de cancel.lació d'una reserva es duran a terme les següents penalitzacions:  

1- en la cancel.lació entre el primer pagament i l'1 de març de 2020, es retornaran 300 € (50 % del 1r pagament). 2- en la cancel.lació entre l'1 de març de 2020 i el 29 de març de 2020 es retindrà el 50% de l'import total (670 €). 3- en la cancel.lació entre el 20 de març de 2020 i el dia de la sortida, implicarà la pèrdua total de l'import del tour.

Observacions

 

Es important tenir en compte que, tant aviat s'hagi complert el mínim de participants suficients per dur a terme el tour, us avisarem per realitzar la compra dels vols. En el suposat cas de que un client compri els vols amb antelació al nostre avís, Icaro Birding Experience SL no es farà responsable de l'import d'aquests bitllets d'avió en cas de cancel.lació. El cost aproximat dels vols és d'uns 190 euros anada i tornada.

 

Vols recomanats:

06:40h - Barcelona - Casablanca (Mohammed V Int.) - 15:15h (TP1039) i (TP1436) vols amb escala a Lisboa

16:00h - Casablanca (Mohammed V int.) - Barcelona - 21:50h (TP1443) i (TP1046) vols amb escala a Lisboa


04/04/2020 15:15

13/04/2020 16:00
Queden 7 places
Veure pdf
Lloc de sortida
 

Aeroport Casablanca Mohammed V Internacional


DESCOBREIX MÉS TOURS